Lenfatik sistemin görevleri; doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, mikropları uzaklaştırmak, kaybedilen proteinleri tekrar dolaşıma kazandırmak, doku ve kan sıvısı arasındaki dengeyi sağlamak, bağırsaklarda emilen yağ asitleri, vitaminleri dolaşıma katmak ve vücudun savunma sistemine destek olmakdır. Lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur.
Lenf dolaşımı derin ve yüzeyel olmak üzere iki çeşittirler. Derin olanlar toplardamarlara eşlik eder, yüzeyel olanlar ise cilt altında bulunurlar. Lenf damarlarının içinde tıpkı toplardamarlarda olduğuı gibi lenf sıvısının geri akışını engelleyen kapakçıklar bulunur. Lenf düğümleri gruplar halinde toplanarak lenf damarlarını birleştiren fasulye şeklinde yapılardır. Lenf düğümlerinde lenf sıvısının girişini ve çıkışını sağlayan damar bölümleri bulunur. Lenf sıvısı içeren küçük lenf damarları göğüs kafesi bölgesinde birleşerek büyük lenfatik kanalları oluşturarak toplardamar sistemine dökülürler.
Lenfödem, lenf sistemdeki bozukluktan dolayı lenf sıvısının taşınamaması sonucu dokularda toplanması nedeniyle ilgili vücut kısımlarının şişmesidir.
Lenfödem ikiye ayrılır. Birincisi, genetik yapısal lenf bozukluklara bağlı primer lenfödem, ikincisi, daha önceden sağlam olan ancak cerrahi veya radyoterapi gibi nedenlere bağlı olarak sekonder lenfödemdir.
Ortalama 20 yaş altında olmak üzere primer lenfödem görülme oranı 1.15/100.000’dır.
Primer lenfödem, doğumu takiben, ergenlik çağında veya geç dönemde orta yaş grubunda gelişebilir. sıklıkla ergenlik dönemi başlangıcında görülmektedir.
- Doğumu takiben görülen lenfödem %6-12,
- 1-35 yaş arası görülen %77-94
- 35 yaş sonrası görülen ise %11'ini oluşturur.
Çocuklarda genellikle bir ayak diğerinden büyük olduğu farkedilir. Farklı ayakkabı numaraları gündeme gelir ve bu çocuklara yapılan muayenede lenfödem olduğu görülür.
Lenfödemin genel olarak 3 evreye ayrılmaktadır. Lenfödem gelişen bacakta sağlam bacağa göre 3cm’den daha fazla çap artışı varsa hafif, 3-5cm arasında çap artışı varsa orta, 5cm’den daha fazla çap artışı varsa ciddi lenfödemden bahsedilmektedir.
1. Çok hafif klnik bulgusu olan
2. Lenfödem kliniği belirgin olan ancak geri dönüşümlü olan
3. Lenfödem kliniği geri dönüşümsüz olan
4. Elefantiazis (Fil bacağı görünümü)
Yapısal olarak lenf sistemindeki yetersiz gelişime bağlı olarak gelişen primer nedenler veya cerrahi operasyonlar, infeksiyonveya radyoterapi gibi sekonder nedenler sorumlu tutulmaktadır. Primer lenfödem bebeklikte, ergenlikte veya ortayaş dönemlerinde gelişebilmektedir.
Lenfödem tanısında en önemli tanı aracımız lenfosintigrafidir. Bu test ile lenf damarlarında üç temel patoloji saptanır.
Şekil a,b: Sol bacakta lenföedemi / sintigrafisinde uylukta ve diz altında akım yok (European Manual of MedicineVascular Surgery
Lenfödem tedavisi komplet dekonjestif tedaviyi gerektirir. Bu tedavide; elle yapılan manuel fizyoterapi, kompresyon tedavisi, egzersiz tedavisi, cilt bakımı ve hasta eğitimi yeralmaktadır.
Lenfödemde Manuel Fizyoterapi
Fizyoterapistler tarafından profesyonel olarak Manuel lenfatik drenaj tekniği uygulanarak lenf akışı kolaylaştırmak ve doku sertliğini azaltmak amaçlanır. Bu teknik lenfatik sistemin anatomik ve fizyolojik alt yapısına göre geliştirilmiş son derece ılımlı, yavaş ve ritmik yapılan özel bir drenaj tekniğidir.
Buna bağlı ödem kontrol altına alınır ve eklemlerin hareket kabiliyeti artırılır. Fizyoterapi ile kozmetik problemler azaltılır ve psikolojik olarak iyilik hali sağlanır.
ANTALYA VARİS/ Prof. Dr.İlhan Gölbaşı